Astrild rudokrký

( Emblema picta )

astrild rudokrky

Výskyt: střední, západní a severozápadní Austrálie.

Zbarvení:
samec má vrchní část těla, krk a boky černohnědou, střed prsou, bradu, kostřec, hrdlo, nadoční pásek, tváře, uzdička a vrchní ocas intenzivně červené. Zbarvením se samec od samičky zřetelně liší. Samičky jsou zbarveny podobně, pouze nadoční proužek, hrdlo a uzdička nejsou tak červené. Mláďata jsou zbarvením podobná samici, ale barvy jsou nevýrazné a zobáček je celý tmavý. 


Krmení:

tento druh se zdržuje převážně na zemi, kde sbírá drobná semena trav a zrní.
 Pozor na prachem znečištěné krmivo. Právě znečištěné krmivo (prach) je největším zdrojem onemocnění roztoči.

Jako základ krmení by měla tvořit kvalitní krmiva pro drobné exoty. Předkládám hlavně senegalské proso v klasech, mohár a drobné žluté proso. 
Zelené krmení, jako ptačinec žabinec, ovoce a zeleninu (v mém chovu) přechází bez povšimnutí. 
Vaječnou míchanici podávám pouze v období hnízdění a to pouze kupovanou kvalitní směs.
V dnešní době je těchto produktů na trhu nepřeberné množství. Nesmíme také zapomínat na doplňkové vitamíny a minerální látky.

Chov:
je celkem podobný chovu Amady Gouldové. Spolehlivě odchovávají v klecích 80x40x40 cm. Špatně snáší chladné a vlhké prostředí. V době hnízdění je pro ně optimální teplota 20 - 25 stupňů při vlhkosti 60 %, jinak jim stačí teplota 18 - 20 stupňů při relativní vlhkosti 50 %.
Hnízda staví v polootevřených budkách, nebo volně v houštinách. Jako stavební materiál používají převážně kokosové vlákno, drobné traviny a jako výstelku rádi používají vyčesanou psí srst.
Velikost snůšky bývá 4 - 6 vajíček, na která ihned po snesení prvního vajíčka zasedají. Sedí oba, nebo se střídají. Mláďata se líhnou cca 16 den po zasednutí. Ve stáří 25 dní opouštějí budku.
Mláďata přepeřují do šatu dospělého ptáka ve stáří 4 - 5 měsíců.
Do chovu je vhodné dávat ve stáří 12 měsíců.

20190713_193405